Para ořechy se pěstují v Jižní Americe, kde těží z klimatu deštných pralesů. Běžně se vyskytují v amazonské části Kolumbie, Bolívie nebo Peru.
Para ořechy jsou na pěstování velmi náročné. Samotná sklizeň para ořechů není složitá, ale je potřeba ji provádět po celou dobu zrání. Na trhu lze koupit para ořech bez skořápky, která je jinak velmi tvrdá a složitě se loupe.
Para ořechy patří mezi ořechy, které mají vysoký podíl vitamínů. V para ořechách je obsažen vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny E a D.
Para ořechy nejsou jen o vitamínech, ale obsahují i vysoký podíl minerálů. Z minerálů je v para ořechách železo, vápník, hořčík, sodík, ale i měď a zinek.
Para ořechy jsou prospěšné pro snížení stavu cholesterolu, ale také pro posílení imunity člověka. Dalším přínosem je podpora trávení, regenerace buněk v těle a snížení veškerých příznaků stárnutí. Para ořechy napomáhají předcházet srdečních chorobám.
Nutriční hodnota ve 100 gramech para ořechů | |
Energetická hodnota | 704 kcal |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy | 4 g |
Tuky | 67 g |
Vláknina | 6 g |
V para ořechách je uloženo ve 100 gramech až 704 kcal. To hravě využijete v případě odehraného zápasu v házené, který ubírá 620 kcal. I při běžné chůzi do schodů spálí vaše tělo 560 kcal energie. U cvičení v posilovně zase spálíte 900 kcal. Para ořechy konzumujte ve větší míře, pomohou vám.
Para ořechy jsou k dostání v několika formách. Můžete si koupit solené para ořechy, slazené nebo ideálně v syrovém stavu. Nejlepší je konzumovat para ořechy syrové, jsou nejzdravější bez přidaných látek. Prospěšný je také olej z para ořechů.
Para ořechy byste neměly konzumovat v přehnaném množství, a to z důvodu vysokého obsahu selenu. Je to jeden z nejlepších zdrojů selenu. Pokud potřebujete zlepšit trávení nebo předejít cirhóze jater, konzumujte para ořechy. V para ořechách jsou omega 3 a omega 6 mastné kyseliny podporující zdraví organismu.