Proteinová tyčinka může být skvělou volbou svačiny, stačí ji vzít do kapsy a jste připraveni. Svačiny bývají nejčastěji zanedbávané, jsme často líní připravovat malé pokrmy nebo je pro nás náročné během pracovní doby sníst větší svačiny. Například takový ovesný mugcake se jeví jako skvělá svačina do práce, jídlo plné živin, ale už příprava zabere nějaký čas, přeprava také nebude nejsnadnější a následná konzumace může být těžká, jen si představte takovou prodavačku, která lítá od pultu k pultu a ještě u toho musí sníst mugcake s banánem s krabičky.
A teď si představte tu samou prodavačku, která sní během během dvou minut proteinovou tyčinku, která tělu může dodat stejné živiny, jako zmiňovaný ovesný mugcake. Ale teď je na řadě otázka, jsou všechny proteinové tyčinky správnou volbou? Nebo je potřeba výběru věnovat více času a zvolit tu správnou? V dnešním článku se podíváme, co u tyčinek sledovat a jak vybrat tu nejkvalitnější.
Tyčinky ve zdravé stravě se často dělí do několika skupin:
Nás bude zajímat první skupina, i když poslední všechny zaujme asi nejvíce. Proteinové cookies zní velmi lákavě, ale jedná se často o produkty plné jednoduchých cukrů obohacené o bílkovinu, z pohledu zdraví a diet ovšem nic světoborného. Proto rovnou skočíme do oblasti proteinových tyčinek, kde zůstaneme vybírat.
A teď je na řadě složení proteinových tyčinek. Už z názvu je nám jasné, že hlavní bude sledovat obsah bílkovin (proteinu), který by měl tvořit alespoň 35 až 40 procent a měl by pocházet z mléka (ze syrovátky).
Další důležitý faktor je obsah sacharidů, v tomto případě se více než na obsah celkových sacharidů budeme soustředit na obsah cukrů, který se většinou uvádí hned pod údaj celkových sacharidů, toto číslo hledejme co nejnižší, obsah cukrů by měl být maximálně do 15 procent.
„Pokud by měla sloužit jako svačinka, měla by obsahovat minimálně 10 gramů bílkovin v jedné porci, což odpovídá třeba velké sklenici mléka nebo zakysaného mléčného nápoje,“ říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.
Zdroj citace: https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/proteinove-tycinky-test-srovnani-zkusenost.A180918_084833_test_jan
V proteinových tyčinkách s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem cukrů často nalezneme vyšší množství tuků, je to špatně? Není. Ale opět záleží, z jakých zdrojů tuků čerpáme. Pokud je tuk čerpán z ořechů, z mléčného tuku nebo z kokosového oleje, může být tuk pro nás naopak přínosem.
Zajímat by nás měl také obsah vlákniny, která podporuje trávení a také zvýší sytící efekt.
Nyní už máte stručnou představu o tom, jak na správný výběr. Roli bude hrát samozřejmě i chuť, ale věřím, že na tak širokém trhu fitness doplňků naleznete kvalitní proteinovou tyčinku, která Vás ohromí i chutí.